top of page
Bio 1990- heden

1995, Oudejaarsconference met Youp van 't Hek (Kleine Komedie Amsterdam) en Lene te Voortwis, Gerbrand Westveen, Rens vd Zalm en Marc Stoop..

2005: Jeugdtheater Hofplein Rotterdam bestaat 20 jaar, koningin Beatrix op bezoek. Half achter Beatrix staat Louis Lemaire met wie Ton vele musicals schreef.

Kayak 2006 met Cindy Oudshoorn, Pim Koopman, Rob Vunderink, Edward Reekers, Joost Vergoossen en Jan van Olffen. (station Soest)

 

2004: Tour Youp van ‘t Hek, met Youp, Rens vd Zalm en Ton Snijders (het Spant te Bussum)​

Farewel tour Camel 2003, Paderborn (D) vlnr Ton, Colin Bass, Denis Clement, Andy Latimer

​​In 1990 werd hij benaderd door Jeugdtheater Hofplein te Rotterdam voor het schrijven van een musical. Iets dergelijks had Ton al wel eens eerder gedaan (voor theater Arena in gent), maar het was toch een voor hem tamelijk onontgonnen terrein. ook dat was het begin van een langdurige verbintenis: sindsdien zijn er al ruim dertig verschillende producties opgevoerd waar Ton de muziek voor maakte. Het meeste daarvan is in eigen beheer op CD uitgebracht, Dit repertoire wordt ook regelmatig door scholen en amateurgezelschappen in het hele land gespeeld. Een andere duurzame combinatie blijkt die met cabaretier/schrijver Harrie Jekkers. Hoewel Ton voornamelijk alleen de productie van diens platen doet omdat Jekkers veel muziek zelf schrijft, zien vanaf 1991 toch regelmatig gezamenlijke composities het levenslicht, onder andere voor de albums van Kinderen voor Kinderen. Samen met jekkers en diens creatieve partner Koos Meinderts schrijft Ton de musical 'Piggelmee'. In 1995 verzocht het dans/theatergezelschap Opus One uit Amsterdam hem de muziek te maken voor hun productie 'Peter Pan', en sindsdien is Ton ook verantwoordelijk voor alle muziek in hun voorstellingen, die in schouwburgen door geheel Nederland en Belgie werden gegeven.

​​

In 1999 kwam, door een uitnodiging van de populaire Friese groep De Kast om mee te spelen in het tv-programma 'De Vrienden van Amsrel Live' Kayak weer bijeen en werd het al enkele jaren sluimerende demo-project van Ton met zijn oude Kayak-collega Pim Koopman nieuw leven ingeblazen. Het resultaat was een nieuwe CD getiteld 'Close To the Fire', die in 2000 verscheen. De groep ging ook weer op tournee langs de Nederlandse theaters en concertzalen en nam tijdens die tournee een live CD op getiteld 'Chance for a LIVE Time', die in 2001 werd uitgebracht. Datzelfde jaar volgde het album 'Night Vision'. en in 2003 kwam Kayak met de CD 'Merlin- Bard of the Unseen', die gepaard ging met een voor Kayak begrippen zeer uitgebreide en spectaculaire theatershow, compleet met videobeelden en dansers. In oktober 2003 verscheen de theaterregistratie van dit concert op dvd. Voor meer gedetailleerde informatie over Kayak: www.kayakonline.nl.

Vanaf 2004 bracht Kayak wederom een aantal cd’s uiit, waaronder de theater  productie 'Nostradamus the Fate of Man,' de jubileum cd/dvd ‘35th Anniversary  Box’ en tenslotte ‘Letters from Utopia'. Tijdens de laatste tour overleed drummer en muzikale vriend Pim Koopman,  met wie hij Kayak begin jaren zeventig oprichtte.

In 2011 ging de band toch weer verder en verscheen er een nieuw album, ‘Anywhere But Here’. In 2012 kwam er ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Kayak een door Irene Linders op basis van Ton's ervaringen) geschreven  biografie uit.

 

In 2013 bracht Ton een solo album uit, getiteld 'The Lion's Dream', waarin zijn voorkeur voor middeleeuwse, renaissance en folk muziek bepalend is voor de stijl. Opvallend is dat Ton de leadvocalen voor het grootste deel zelf voor zijn rekening nam.

                                                     

BANDS/ TOURS / OPTREDENS

1967 C.I.D. (geen optredens)
met Willem Pauwelussen en Peter Valderpoort


1967- 1969 BALDERDASH
met Pim Koopman, Fons Disch en Casper Lucas


1969- 1971 HIGH TIDE FORMATION
met Pim Koopman, Chiel van Praag, Ron vd Werff en Mart-Jan Felix vd Molen


1972- 1981 KAYAK
met Pim Koopman, Cees van Leeuwen, Max Werner, Johan Slager, Bert Veldkamp, Charles Schouten, Theo de Jong, Irene Linders, Peter Scherpenzeel, Edward Reekers en Katherine Lapthorn.


1982- 1983 EUROPE
met Johan Slager, Hans Philippo, Bert Veldkamp en Roger Wollaert


1984-1986, 2003, 2014, 2015 CAMEL
met Andy Latimer, Colin Bass, Paul Burgess, Ritchie Close, Mel Collins, Peter Bardens, Dennis Clement, Jason Hart


1985-1986 KAJEM
met Klaas-Jan Mulder, Marcel Seriese en Oswald Kiemeneij


1985-1987 HARRY SACKSIONI BAND
met Harry Sacksioni, Henk Arts, Charles Schouten, John May, e.a.


1988- DANIEL SAHULEKA BAND
met Daniel Sahuleka, Stefan Lievestro, e.a.


1987- 1989 EARTH AND FIRE
met Jerney Kaagman, Bert Ruiter, Age Kat, Ab Tamboer, Marc Stoop en Jons Pistoor


1999- heden KAYAK
met Pim Koopman, Edward Reekers, Max Werner, Rob Vunderink, Bert Heerink, Rob Winter, Bert Veldkamp, Joost Vergoossen, Cindy Oudshoorn, Jan van Olffen, Bart Schwertmann, Marcel Singor, Kristoffer Gildenlow, Hans Eijkenaar.


1995-//- heden YOUP VAN ‘T HEK
diverse theatershows van en met Youp van ‘t Hek. Muzikanten: Rens vd Zalm, Lene te Voortwis, Gerbrand Westveen, Tom Barlage, Marc Stoop, Ton Snijders, Izak Boom, Lotte Horlings en Christan Grotenbreg, alsmede Emmy Verhey, Carel Kraaijenhof en Matangi Kwartet..
=====


           

 

Ton en Pim Koopman, 2001

Boekpresentatie te Hilversum, september 2012. Chiel van Praag interviewt Ton en Irene. Voormalig Kayak-producer Gerrit Jan Leenders kijkt rechts toe.

,

Andy Latimer en Ton, 2003

Kayak 2012

foto Irwan Notosoetarso

Translate with Google

2011, Oudejaarsconference ‘De Tweede Viool’ (Carre, Amsterdam)
Bovenste rij: Hans Floberg (impresariaat), o.g., Anne Kwast (geluid), Rens vd Zalm (band), Koos Terra (techniek), Emmy Verheij, Christan Grotenbreg (band), Y, Ton Snijders (band), Joep Krijnen (tv-regisseur). Onderste rij: Martin de Groot (techniek) Roan LoanJoe (licht) en Simon van Willigen (toneel)
(foto Bob Bronshoff)

Camel 2014

Camel 2015

Na de ambitieuze rock opera 'Cleopatra- The Crown of Isis' (2014) dreigde Kayak door het vertrek van verschillende bandleden definitief te stoppen, maar in 2017 pakte Ton de draad weer op met een geheel nieuwe formatie, waarmee in 2018 'Seventeen' met groot succes werd uitgebracht. Voor het eerst sinds 1980 was Kayak weer terug te vinden in de Nederlandse album top-10. In 2019 werd Ton getroffen door een hartaanval, waardoor de band-activiteiten weer op een laag pitje kwamen te staan. Begin 2020 maakte hij bekend dat er toch weer aan een nieuw Kayak album werd gewerkt. 

Niet alleen verschijnt er in 2021 een nieuw Kayak album (Out Of This World), een nieuw Youp van 't Hek-liedjes album, en is hij als toetsenist en componist betrokken bij 3 albums van het Fins/Italiaanse prog project Samurai of Prog, eind dat jaar komt er ook een nieuw solo album van hem uit (Velvet Armour) dat stilistisch de opvolger is van The Lion's Dream uit 2013.

 

Hoewel Ton's productiviteit weer helemaal op stoom lijkt gekomen, kondigt hij eind dat jaar aan dat de komende Europese Kayak tournee van 2022 de laatste zal zijn van de band. Hij houdt de deur weliswaar op een kier voor eventuele speciale projecten, maar het ziet er toch naar uit dat Kayak bijna 50 jaar na de oprichting definitief de handdoek in de ring gooit. 

Ton gaat in 2022 op maar liefst twee afscheidstournees. De eerste is die van Kayak (laatste optreden op 20 mei 2022 te Gothenburg, Zweden), daarna voegt Ton zich (in juni) bij de voorstelling van Youp van 't Hek, die ook aan zijn Laatste Ronde (www.youp.nl/speellijst) bezig is in de Nederlandse en Belgische theaters- alleen duurt die wat langer dan die van Kayak De planning is door te spelen tot mei 2024, dan komt er ook een eind aan de langdurige samenwerking tussen Ton en Youp (sinds 1984), althans voor zover dat de theatervoorstellingen betreft. Wat er verder nog in het vat zit, zal de toekomst uitwijzen.

Deze tour zou ook meteen wel eens Ton's eigen afscheid kunnen betekenen van de nationale en internationale podia. De kans is klein dat hij tussen de Youp-bedrijven door nog de tijd vindt om met andere bands op te treden. Wel werkt Ton inmiddels weer aan een nieuw solo album, maar heeft geen plannen dat ook live te gaan doen.

P1060447 2.JPG

Kayak 2019

FB_IMG_1620990755885.webp

Kayak 2021

IMG_20220608_194136_078.jpg

toneelbeeld De Laatste Ronde (Youp van 't Hek) juni 2022

Vaste ploeg muzikanten v.l.n.r Ton Snijders, Rens v.d. Zalm en Ton Scherpenzeel

bottom of page